As part of the international multifaceted educational experience at BISL, students have the opportunity to participate in a myriad of enriching events.

Kot del našega celovitega programa, imajo učenci na BISL-u ekskluzivne priložnosti za sodelovanje na mednarodnih dogodkih, sodelovanje z profesionalnimi izvajalci, prostovoljsko udejstvovanje ter sodelovanje v številnih dodatnih obogatitvenih dejavnostih. Skozi te raznolike izkušnje učenci BISL-a ne le širijo svoje perspektive, temveč tudi razvijajo neprecenljive spretnosti, ki spodbujajo osebno in poklicno rast onkraj geografskih meja.

Konferenca MUN v Tirani 2024

Simulacije Organizacije združenih narodov (MUN) vsako leto pritegnejo na stotine tisoč učencev in dijakov, ki jim pomagajo bolje razumeti načela Združenih narodov in njegovo delovanje. Številni današnji voditelji na področju prava, vlade, poslovanja in umetnosti - vključno z Organizacijo združenih narodov - so kot učenci sodelovali v Modelu ZN. Sodelujoči predstavljajo različne države in se trudijo rešiti globalne probleme z uporabo politik in perspektiv svoje države.

Naši učenci so obiskali Tirano, kjer so se jim pridružili učenci iz dveh drugih Orbital šol, Britanske mednarodne šole v Budimpešti in Svetovne akademije v Tirani, za tridnevni dogodek. Splošna tema konference je bila "Za prihodnost".

1. dan


2. dan


Drugi dan konference se je zaključil z glasovanjem, povezanim s predlogi resolucij, in prijetno večerjo. Čestitamo naslednjimučencem za njihovo udeležbo v simulaciji MUN: Lila, Anna, Yekaterina, Moises in Naomi iz Y11A, Ema, Elise, Isabella in Fedor iz Y11B, ter Tjaša, Charlotte in Aleksander iz Y12.


Vsi udeleženci konference so bili zelo uspešni, vendar pa smo še posebaj ponosni na učenke, ki so prejele posebne diplome:

  • Naomi iz Y11A za Best Diplomat Committee Climate Change
  • Lila iz Y11A za Best Delegate Committee Quality Education
  • Ema iz Y11B za Best Diplomat Committee Quality Education
75625cb4 fc95 41e1 939f 5583d11c96701

Preberite izvirni članek TUKAJ.

Preberite pripoved Liline izkušnje na konferenci:

Izlet na MUN v Tirano je bil odlična učna izkušnja, kjer smo se ne le naučili, kako razpravljati o aktualnih zadevah na zrel način, ampak smo tudi izboljšali svoje socialne veščine in vzpostavili dolgotrajna prijateljstva.

Prvi dan konference smo začeli presenetljivo zgodaj, okoli 6:30 zjutraj, in se pripravili na dan. Mnogi izmed nas smo uživali v izbiri poslovnih oblačil za ta dan, večina pa se je odločila za suknjič. Hitro smo zajtrkovali, nato pa odšli v hotel, kjer je potekal dogodek. Na poti smo imeli priložnost občudovati znamenitosti in arhitekturo Tirane ter mnoge zanimivo oblikovane nebotičnike, ki so jih ponujali. Ko smo prispeli, smo vsi prejeli identifikacijske kartice z imenom ter državo, ki smo jo zastopali, in torbico z osnovnimi potrebščinami za prvi dan: papirjem, svinčniki in urnikom. Pozdravili so nas s tradicionalnimi plesi in pesmimi gostiteljske šole ter različnimi govorci. Nato smo bili razdeljeni v različne kategorije: kakovost izobraževanja, podnebno delovanje in droge ter dobrobit. Ko smo bili vsi razdeljeni v naše mini konferenčne sobe (vsaka opremljena s podstavki in mikrofoni), smo začeli s spoznavnimi igrami, ki so jih vodili študentski predsedniki. Nato smo se premaknili na uvodne govore, kjer smo izrazili svoje stališče in poglede na izbrano temo razprave. Mnogi izmed nas smo bili nervozni, vendar smo uspeli premagati svoje strahove in svoje govore izpeljali z obilico samozavesti. Nato smo imeli odmor, kjer smo se lahko družili z drugimi skupinami in izkoristili prigrizke, ki jih je hotel zagotovil. Nato smo se vrnili v naše sobe in nadaljevali razprave. 

Imeli smo priložnost nasprotovati državam ter se povezati z drugimi, ki so delili enak pogled kot mi. Po še nekaj intenzivnih urah razprave smo si vzeli še en odmor za kosilo in preživeli čas v hotelskem vrtu, kjer smo si lahko oddahnili od napornega dneva, ki smo ga imeli. Dan smo zaključili z branjem govornih škatel, ki je bila škatla, v kateri smo lahko pisali stvari o drugih državah v sobi, da bi povzročili težave in ustvarili dramo.

Drugi dan smo se ponovno razdelili v naše skupine in začeli s predlogi sprememb. Te spremembe so temeljile na resoluciji, ki jo je predlagala ena skupina držav. Imeli smo možnost narediti spremembe njihovim predlogom, nato pa je preostali del sobe lahko glasoval za njihovo sprejetje ali zavrnitev. V večini skupin so bili dve skupini z nasprotnimi rešitvami in idejami, ki sta poskušali sabotažirati druga drugega. Po nadaljnjih prepirih, govorih in nekaj odmorih, so bile resolucije izglasovane in sestanek se je končal. Da bi se malo odpočili, smo izpolnili obrazec o svojih vrstnikih in ponovno prebrali govorno škatlo. Dogodek se je končal s podelitvijo nagrad, kjer smo mnogi od nas prejeli potrdila, vključno z najboljšim delegatom/diplomatom in častnimi omembami, ter nekaj dodatnimi govori organizatorjev dogodkov. Zvečer smo se udeležili večerje, kjer smo se lahko sprostili in preživeli čas s prijatelji, ki smo jih spoznali med konferenco, nekateri pa smo celo zaplesali!

Celotno potovanje je bilo izjemno in komaj čakamo, da prihodnje leto gostimo konferenco.

- Lila, Year 11

Tea with Reason at the British Chamber of Commerce 2023
Naše učenke so bile povabljene k sodelovanju na drugem dogodku Čaj z razlogom v Britanski gospodarski zbornici 26. oktobra 2023. Pomagale so pri registraciji gostov in nato imele priložnost prisluhniti okrogli mizi s managerji, ki so pustili svoj pečat v elitnem športu:
  • John Denhof, izvršni direktor NKBM in navdušen triatlonec
  • Marko Lukić, izvršni direktor Lumara in vrhunski plezalec
  • Božo Černila, izvršni direktor Trima in predan boksar
  • Luka Vesnaver, predsednik Britansko-slovenske gospodarske zbornice in strasten smučar
BISL pevski zbor spremlja Britanski vojaški orkester Colchester 2022


Zelo smo ponosni na pevski zbor BISL za njihovo čudovito predstavo na dobrodelnem koncertu za ukrajinske begunce skupaj z Britanskim vojaškim orkestrom Colchester.

5. maja 2022 je bil organiziran koncert v partnerstvu s člani Britanske hiše - Britansko-slovensko gospodarsko zbornico, Britanskim veleposlaništvom, Britanskim svetom, organizacijo MEPI in Britansko mednarodno šolo v Ljubljani - v sodelovanju z Britanskim vojaškim orkestrom Colchester in Orkestrom za mladino 'Glasba za prihodnost'. Naš pevski zbor je spremljal orkester med njihovo predstavo.

100% donacij je šlo neposredno Slovenski filantropiji, da bi pomagali ukrajinskim beguncem v Sloveniji.