Dobrodošli v Sloveniji in v nešteto priložnostih, ki vam jih ta zelena dežela ponuja

Če v Slovenijo prihajate skupaj z družino, je ena izmed vaših glavnih skrbi verjetno najti pravo šolo za vašega otroka. Upamo, da vam bodo spodnje informacije pomagale pri izbiri najboljših možnosti za vas in vašega otroka.

Želje, ki jih imamo kot starši, so številne: želimo, da so naši otroci varni, srečni, imajo veliko prijateljev, delajo dobro, se učijo o sebi in svetu, ki jih obdaja, ter da imajo svetlo prihodnost. Na koncu se nas večina zadovolji z zavedanjem, da smo kot starši otrokom pomagali postati uspešni člani družbe. 

Šole imajo veliko vlogo pri razvoju naših otrok in jih usmerjajo k uspehom. Starši se lahko zato pogosto počutimo preobremenjeni z odločanjem za pravo šolo in na srečo je v Sloveniji kar nekaj možnosti za zadovoljitev potreb in želja vseh družin.

Pomembno je, da starši dobro razumemo, kaj si želimo s strani šole, in da zagotovimo, da je selitev nemotena. S tem otrokom zagotovimo, da se počutijo varni v svojem okolju in samozavestni pri učenju. Svetujemo vam, da obiščete vse šole, ki vas zanimajo in spoznate zaposlene. Pogovorite se z njimi o svojih pričakovanjih, željah in strahovih ter postavljajte veliko vprašanj o temeljnih vrednotah šole in filozofiji poučevanja.

Ljubljana mesto

Staršem svetujemo, da se pri odločanju za šolo osredotočijo na 5 ključnih področij;

  • otrokove potrebe
  • šola sama, njeni cilji in vizija
  • učni načrt
  • kakovost pedagoškega osebja
  • vrednote šole

Ključno je, da starši postavljamo čim več vprašanj, da se informiramo in čim bolje odločimo. Tako se lahko tudi izognemo prepisovanju na drugo šolo sredi šolskega leta. Dobre šole vam bodo na vsa vprašanja z veseljem odgovorile še pred obiskom in vam podale dodatne informacije med obiskom. Starše seveda vedno zanimajo stvari, ki so pomembne zanje in njihove otroke. Šola, ki bo prava za vas, vas bo toplo sprejela in z vami delila svoje uspehe, kot tudi vizijo in ambicije za prihodnost.

Vaš otrok

Kot starši, boste želeli vedeti, kakšne dejavnosti so na voljo vašemu otroku, da lahko na pozitiven način začne šolanje na novi šoli. Šole vam pogosto ponujajo uvajalno obdobje ali sistem "prijateljev" za vašega otroka ob vpisu. Zagotovo boste želeli vedeti tudi, ali se učence dobro počutijo na šoli. Pomembno je, da razumete, kako šola meri napredek otrok in kako pogosto boste o tem obveščeni. V kolikor ima vaš otrok dodatne izobraževalne potrebe, vas bo zanimalo, ali šola lahko nudi zadostno podporo ter na kakšen način. Otroci morajo biti v osrčju šole in njenega delovanja.

Šola

Starši pogosto najprej izberejo novo šolo za otroke, šele nato pa se odločijo, kje bodo živeli. Zaprosite za pogovor z učitelji ali ravnateljem, saj vam to lahko pomaga pri odločitvi.

Veliko družin daje poudarek na tradicijo in zmožnost neprestanega zagotavljanja uspešnih učnih rezultatov za otroke; dober ugled šole lahko predstavlja dodatno potrditev, da izbrana šola izpolnjuje svoje obljube.

Učni načrt

Ena prvih odločitev, ki jih boste morali sprejeti ob izbiri nove šole je, ali želite, da vaš otrok sledi britanskemu kurikulumu, kjer šolanje zaključi z IGCSE in A Level izpiti, ali da sledi kakšnemu drugemu učnemu načrtu. Dobre šole bi morale vedno objaviti rezultate izpitov, saj so zi dobri pokazatelj uspeha učencev.

Vprašajte o obšolskih dejavnostih in krožkih, saj predstavljajo odlično priložnost za izboljšanje učne izkušnje in so pogosto lahko akademske, ustvarjalne in športne. Učencem tudi ponujajo način, da odkrijejo nove interese in razvijejo obstoječe spretnosti.

Učitelji

Dobri učitelji so ključni za zagotavljanje najboljše izobrazbe. Pomembno je, da so kvalificirani, izkušeni in kompetentni. Kot starši morate vedeti, kakšna so pričakovanja pedagoškega osebja glede vedenja ter učenja otrok.

Pomembno je tudi, da lahko med obiskom šole vidite učitelje v elementu, ko učijo.

Vizija in vrednote - Skupnost in vaša vključenost

Poskušajte ugotoviti, kaj je pomembno za šolo - kaj je pomembno ravnatelju in zaposlenim. Vprašajte jih, kakšne so šolske vrednoste, še pomembneje je pa, kako jih uresničijo ter kako šola pripomore k osebnostnemu razvoju otrok. Mednarodne šole niso le šole, temveč so prava skupnost. Mnogo družin je priseljenih iz drugih držav in posledično v Sloveniji nimajo takšne podpore s strani družine in prijateljev, kot bi jo imeli v svoji izvorni državi. Številne šole zato ponujajo različna združenja staršev in učiteljev (PTA) ali mreže prijateljev, ki vam omogočajo, da sodelujete pri učnem procesu vašega otroka in vam nudijo priložnost, da svoja znanja, spretnosti in veščine delite z drugimi ter tako podpirate delovanje šole.

Vse šole so različne in imajo svojo "osebnost", ki ustvarja poseben občutek ali vzdušje, ki presega preprosto analizo učnega načrta, števila krožkov in učnih rezultatov. Ti dejavniki so seveda pomembni vendar na našo odločitev vplivajo tudi druge stvari. Zato vam bodo obiski ali udeležitev na t.i. poskusnih dnevih (Taster Day) in informativnih dnevi omogočili premišljeno izbiro, kaj je najboljše za vas in vašo družino.

Želimo vam veliko uspeha pri izbiri šole in upamo, da vam bo čas preživet v Sloveniji prinesel veliko veselja.