Preskoči na glavno vsebino
Zapri

Učenje izven prostorov iconUčenje izven prostorov

Del naše filozofije je, da naši otroci preživijo čim več časa zunaj.

Učenje izven naših prostorov poveča priložnosti, da učenci pridobijo izkušnjo iz prve roke, da teorijo prenesejo v prakso in si pridobijo drugačno perspektivo. Izleti tudi kulturno obogatijo naše učence, izboljšujejo njihovo znanje ter zmožnosti kritičnega mišljenja, razvoj in razumevanje lokalnega območja, njegove geografije, zgodovine, ljudi in kulture ter si tako gradijo zaupanje in samozavest.

Slovenija ima neverjetne naravne vire, bogato zgodovino in je polna kulturnih priložnosti. Biti zunaj in aktivni je pomemben del življenja lokalnih ljudi. Zato si prizadevamo, da bi v svoj učni načrt vključili čim več takšnih priložnosti.

Dnevni izleti

Učenci se lahko med letom udeležijo številnih dnevnih izletov. Ti izleti so običajno povezani z izbrano temo in služijo povezavi učencev s skupnostjo.

Primeri naših dnevnih izletov vključujejo zgodovinske znamenitosti ali umetnostne razstave, obisk tovarne, specifične predmetne študije, udeležbo v kulturnem dogodku ali pa preprosto obisk narave in preživljanje časa tam.

School life Offsite learning

Večdnevni izleti

Večdnevni izleti so tisti, ki vključujejo nočitev, tako v Sloveniji kot izven nje. Ti izleti ponujajo velike priložnosti za izjemen osebni in družbeni razvoj, preko samo odkrivanja in ekipnega dela. Učenci lahko odpotujejo z namenom udeležbe dogodka na drugi šoli v drugi državi ali da se udeležijo raziskovanja zgodovinske, naravne ali kulturne dediščine, kar poveže njihov širši učni načrt.

Večdnevni izleti se pričnejo v osnovni šoli ter nadaljujejo in stopnjujejo v srednji šoli.

3. do 6. razredi gredo enkrat do dvakrat letno na 2- do 5-dnevni izlet.

Med 7. in 13. razredom so šole v naravi sestavni del našega učnega načrta. Vsi učenci srednje šole nekaj dni v letu preživijo na ta način in se udejstvujejo v sezoni primernih zunanjih aktivnostih, ki obogatijo njihovo dobro počutje in socialni razvoj. Jesenske aktivnosti po navadi vključujejo vožnjo z gorskimi kolesi, kampiranje, orientacijo, plezanje in treking. Pozimi so po navadi na izbiro različne aktivnosti, od smučanja do deskanja na snegu ali celo vprežne sani. Poletne aktivnosti se po navadi odvijajo okoli jezer ali rek in učenci se lahko preizkusijo v vodnih športih kot so kajak, rafting, jadranje ali deskanje na vodi.

Večdnevi izleti so opcijski, ker niso vključeni v našo šolnino, vendar spodbujamo vse učence k udeležbi v teh čudovitih izkušnjah.

Nazaj na Šolsko življenje